Enzián

Tradiční bylinný elixír
podle pečlivě střežené původní receptury

Toužíte po našich elixírech a vínech stejně jako ony po vás?

Tak proč si je hned neobjednat přímo a bez oklik:

lahev_sb_sop

Šumavské bylinné

250,- Kč

18 % / 0,75 l

Tradiční bylinný elixír vyráběný na Šumavě podle původní receptury proslulého vimperského lékárníka dr. Budínského. Ten v roce 1897 pro své pacienty vytvořil nápoj, přispívající k dobrému trávení. Obsahuje výtažky 22 vybraných druhů šumavských bylin a cizokrajného koření, které mu dávají nezaměnitelnou vůni a chuť.

lahev_sb_sop

Enzián

250,- Kč

16 % / 0,75 l

Tradiční bylinný elixír, vyrobený podle pečlivě střežené původní receptury. Obsahuje výtažek hořce a přírodní výtažky z exotických bylin a koření, které mu dávají nezaměnitelnou vůni a chuť. Hořčiny obsažené v bylinách přispívají k sekreci žaludečních šťáv a tedy k dobrému trávení a chuti k jídlu.

lahev_sb_sop

Šumavské višňové

150,- Kč

12 % / 0,75 l

Kupáž ovocných vín ve svěžím harmonickém celku. Pečlivě zvolená chuťová kombinace ostřejších višní a jemných, voňavých jablíček ze sadů šumavského podhůří. Vyšší zbytkový cukr s mírnou kyselinkou a vyšším alkoholem tvoří dokonalý souzvuk. Víno má plnou a bohatou chuť.

Doprava 70,- Kč (PPL).

V krabici je 6 ks. Při odběru celé krabice je možno i mixovat druhy a doprava je pak zdarma.
byl_gold_hermanek
flasky

Enzián

Tradiční bylinný elixír vyrobený podle pečlivě střežené původní receptury. Podporuje zažívání, pomáhá při žaludečních obtížích, nadýmání a nechutenství, zvyšuje chuť k jídlu.

Jeho název je odvozen od hořce (z něm. Enzian), neboť obsahuje výtažek z jeho kořene. V dřívějších dobách se na výrobu vína používal hořec z vysokohorské oblasti Šumavy, která je místem jeho přirozeného výskytu. V současnosti se při výrobě používá hořec pěstovaný pro léčebné účely, neboť všechny české druhy hořce jsou chráněny.

Kořen hořce má silný obsah hořkosti, kterému se může rovnat jen velmi málo jiných rostlin a je typickým reprezentantem tzv. čistých hořčin. Ty začínají působit již v ústech, kde vytvářejí více slin a trávicích fermentů. Kromě hořce obsahuje Enzián přírodní výtažky z exotických bylin a koření, které mu dávají nezaměnitelnou vůni a chuť.

Doporučujeme užívat jako aperitiv či digestiv při teplotě 15-20 °C. Užívá se 2-4x denně po 50 ml.
Výborně chutná podávaný jako vermut "on the rocks", tedy na ledu, vynikající je ale také v kombinaci s tonikem a plátkem citronu či limetky.

Složení

Jablečné víno, výtažek z bylin, cukr, barvivo: karamel, konzervant: oxid siřičitý. Skladujte při pokojové teplotě. Nepokládejte, případný sediment není na závadu.

placeholder image

Mor v lesích

Příběh ze staré Šumavy

Jednou přišel k převozníkovi na Horní Vltavě cizí neznámý muž; vypadal tak podivně, že převozníka až hrůza z něho obcházela a rozmýšlel se, zda mu má vyhovět. Byl vysoký, vyzáblý, s dlouhýma kostnatýma nohama, jeho tvář byla jen lebka potažená koží a v ní v hlubokých důlcích ležely zapadlé oči pod velikými, těžkými víčky. Na sobě měl ten podivný pocestný temně rudý plášť a nesl černý pytel, který hrozně zapáchal. Ale povinnost převozníkovi kázala převézt každého, kdo o převezení požádá a za nězaplatí - a podivný cestující mu dal předem zlatý dukát - rád či nerad mu tedy převozník musel vyhovět. Ale když pak ten muž opouštěl jeho loď, řekl mu: „Od této chvíle tu bude tolik mrtvých, kolik je dní v roce.“

A opravdu, už po několika dnech začaly docházet z obcí ležících nahoře, z Ondřejova a Kříšťánova a z Chrobol a Ktiše, a brzy odevšad, z celého toho velikého prostoru nad Vltavou až po Prachatice a Netolice a Chvalšiny, hrozné zprávy o tom, jak tam najednou začali lidé hromadně stonat a mřít. V mnoha obcích zemřeli všichni až do posledního člověka, domy tu zůstávaly prázdné, dobytek se rozbíhal nebo ve chlévech řval hlady a padal. Hrůza morové smrti lehla na kraj.

V Ondřejově zůstal naživu jediný člověk - hrbatý a křivicí znetvořený čeledín. Toho se černá smrt nedotkla a tak mu připadl úkol všechna ta mrtvá těla ulóžit do země. Jezdil celé dny po vsích se žebřiňákem, házel a nakládal na něj mrtvoly bez ladu a skladu a svážel je do městečka Polné; zde je červenou branou vozil rovnou na hřbitov. Na voze míval leckdy mrtvých tolik, že mu některý při jízdě po kamenitých a srázných cestách z něho spadl, zůstal ležet u cesty a tam zetlel - takových mrtvých se ani havrani a krkavci nedotkli.

Lidé již ve svém zoufalství mysleli, že se blíží konec světa a že lidskému pokolení je souzeno vymřít. Tu se v sadech a na stromech ve vsích i při cestách objevil malý neznámý ptáček a ten zpíval pronikavým hláskem stále stejnou písničku; kdo pozorně naslouchal, ten snadno porozuměl, že stále a stále volá: „Encián kdo jí, všechno přestojí, kdo jí encián, bude zachován!“ Tu začali všichni jíst encián i bedrník a vařili si je a pili z nich odvar. Tehdy umírání začalo ubývat, lidé se uzdravovali a morová nákaza pomíjela, až pominula docela. V Polné pak červenou hřbitovní bránu zazdili; doufali, že už jí nikdy nebudou muset takto používat.

Po mnoha a mnoha letech stavěli v Polné vodovod. Při jeho kopání narazili na sta a sta lidských koster z doby moru; měly u sebe ještě i křížky, růžence, prsteny a zbytky dávných šatů - ale nikdo se jich nesměl dotknout a farář poručil, aby je rychle .všechny znovu zaházeli; tak se bál, aby ještě z těch starých kostí na lidi nevyšel znovu mor.

(Antonín Rausch, Příběhy ze staré Šumavy, Růže, 1974)

poster_enzian

“Kdo pije Enzián,
bude zachován“

Tak pravil Winterberger
šumavský bylinný prorok

Kontakt

Mykoprodukta s.r.o.
náměstí Svobody 12
387 01 Volyně

Pište nám:
info@mykoprodukta.cz

Obchod, objednávky
obchod@mykoprodukta.cz

Finance, faktury:
finance@mykoprodukta.cz

Zůstaňme ve spojení

Všechna práva vyhrazena © Mykoprodukta.cz, 2022–23
Harpuna :: design & multimedia